Registratie open voor Nationaal Groeifonds-bijeenkomst ‘Onderweg naar baanbrekende voorstellen’
Nieuwsbericht | 29-08-2022 | 09:40
Het Nationaal Groeifonds organiseert op 28 september in de Rijtuigenloods te Amersfoort de bijeenkomst ‘Onderweg naar baanbrekende voorstellen’ van 13.30 tot 18 uur voor bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden en andere partijen die een voorstel willen indienen bij het Nationaal Groeifonds. Bent u in een samenwerkingsverband bezig met een grootschalig projectvoorstel voor de indiening in de derde ronde en wilt u dit naar een hoger kwaliteitsniveau brengen? Meld u dan nu aan voor de bijeenkomst en doe uw voordeel met tips van de adviescommissie en ervaringsdeskundigen uit eerdere rondes om uw aanvraag succesvol te maken.
Het maximum aantal deelnemers is bereikt, aanmelden is niet meer mogelijk. Bekijk alle informatie over het indienen van een voorstel.
Voor wie
De bijeenkomst ‘Onderweg naar baanbrekende voorstellen’ is vooral bedoeld voor partijen die begin 2023 bij het Nationaal Groeifonds een projectvoorstel willen indienen in ronde 3. Concreet gaat het om potentiële indieners die op zoek zijn naar ervaringen en tips om de kwaliteit van hun projectvoorstel naar een hoger niveau te brengen en/of nog op zoek zijn naar samenwerkingspartners om hun voorstel mee in te dienen.
Er is een aantal voorwaarden waaraan een aanvraag moet voldoen om in aanmerking te komen. Vanzelfsprekend gaat het om duurzaam verdienvermogen voor Nederland op de lange termijn, maar het gaat ook om voorstellen die door hun omvang en inrichting meer impact kunnen hebben. Daarom is het minimum voor de gevraagde subsidie € 30 miljoen en heeft de praktijk inmiddels laten zien dat samenwerking in een consortium, een samenwerkingsverband van meerdere organisaties, essentieel is voor een Groeifondsvoorstel. Bekijk alle criteria.
Programma
Het programma bestaat uit een plenair gedeelte en een gedeelte met workshops en ziet er als volgt uit:
13.30 Inloop met koffie en thee
14.30 uur Start programma met dagvoorzitter Tom Jessen
14.40 - 15.30 Panelgesprek met Michiel Muller, medeoprichter Picnic en Rianne Letschert, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (beiden adviescommissie Nationaal Groeifonds). Andere deelnemers zijn Bernard Mulder van RegMed XB, Inge de Wolf van Ontwikkelkracht en Freeke Heijman van Quantum Delta NL, alle drie ervaringsdeskundige projectindieners uit eerdere rondes.
15.30 - 16.10 uur Workshopronde 1
16.10 - 16.20 uur Pauze
16.20 - 17.00 uur Workshopronde 2
17.00 -18.00 uur Afsluiting en netwerkborrel
Workshops
Na uw aanmelding kunt u aangeven aan welke 2 workshops u wilt deelnemen. U kunt kiezen uit de volgende onderwerpen:
Tijdens deze workshop leert u hoe het Nationaal Groeifonds de bijdrage van uw voorstel aan het duurzaam verdienvermogen in Nederland beoordeelt. Ook hoort u welke informatie u moet opnemen in uw voorstel om de economische effecten ervan goed te kunnen onderbouwen. Onder leiding van SEO Economisch Onderzoek stellen we gezamenlijk een zogenoemde Theory of Change op, een instrument waarvan wordt geadviseerd om dat te gebruiken. Let op: het is geen lichte kost, wij raden u aan deze workshop bij te wonen met uw economisch adviseur.
Waarvoor kunt u financiering aanvragen en wat betekent dat voor de maximale steun die u kunt ontvangen? Hoe onderbouwt u het eigen aandeel van de financiering van het project? En wat is het verschil tussen de departementale route en de subsidieroute? Deze workshop biedt u handvatten voor het opzetten van de begroting en voor het invullen van het eigen aandeel van de financiering.
Hoe zorgt u ervoor dat de economische impact die u voorspiegelt onder verdienvermogen, ook behaald wordt? ‘Valorisatie’, het omzetten van nieuwe kennis in economische en maatschappelijke impact, is daarbij cruciaal. Deze workshop gaat in op hoe dit onderwerp beoordeeld is in vorige rondes. Ivo de Nooijer licht vanuit het toegekende project Biotech Booster toe hoe valorisatie bij Biotech Booster wordt aangepakt.
Een van de belangrijkste criteria voor het Nationaal Groeifonds is dat er sprake is van goed bestuur en een goede samenwerking. Beide zijn onmisbaar voor het slagen van uw plan. In deze workshop hoort u waar het Nationaal Groeifonds op dit vlak specifiek op let bij de beoordeling van voorstellen. Daarnaast krijgt u praktisch advies over hoe u de governance en samenwerking voor uw project op een goede manier kunt vormgeven.
Een voorstel voor het Nationaal Groeifonds moet een positief saldo van maatschappelijke baten en lasten hebben om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Hiervoor is het noodzakelijk dat u alle maatschappelijke baten en lasten, waar mogelijk, kwantificeert en in geldwaarde uitdrukt. Kan dat niet? Dan kunt u de effecten kwalitatief in beeld brengen. In deze workshop staan we stil bij waar voor het Nationaal Groeifonds het zwaartepunt ligt als het gaat om de maatschappelijke en mogelijk negatieve effecten van een voorstel. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, (cyber)veiligheid, milieu of op sociaal gebied. Met een expert wordt besproken hoe u hier in een voorstel invulling aan kunt geven, waarbij u ook uw vragen kunt stellen.
De adviescommissie vindt het belangrijk om meer aandacht te besteden aan kennisdeling en aan het opleiden van vakmensen om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. In deze workshop biedt Pieter Moerman, programmaleider van het Platform Talent voor Technologie, u inspiratie en inzicht hoe u aan de slag kunt met deze onderwerpen. Ook hoort u hoe u kunt aansluiten bij bestaande initiatieven.
Deze informatieve workshop, in samenwerking met Juri Roerink van het Innovatie Attaché Netwerk, gaat in op het belang van internationale aansluiting bij het opstellen van de projectvoorstellen. Hiermee wil de adviescommissie voorstelschrijvers motiveren om internationale samenwerking te zoeken. Vragen die aan de orde komen, zijn:
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Welke internationale ontwikkelingen en samenwerkingen zien we nu?
En wat is de toegevoegde waarde?
Aanmelden & kosten
De aanmelding is gesloten, het maximum aantal deelnemers is bereikt. Er zijn voor deelnemers geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.
Locatie
De Rijtuigenloods is centraal gelegen (bij A1 en A28) en goed bereikbaar met het OV (loopafstand van Centraal Station Amersfoort).