GroenvermogenNL

Nederland staat met de rest van de wereld voor een immense klimaatopgave. GroenvermogenNL helpt hierbij door zich te richten op de versnelling van een goed werkende markt voor industrieel gebruik van groene waterstof. Het project spitst zich toe op onderzoek en innovatie, kostenreductie en opschaling van groene waterstoftoepassingen én opbouw van human capital. Het doel van GroenvermogenNL is om het ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen rond groene waterstof en groene chemie te versterken. Door innovatie en kostenvermindering kunnen toepassingen van groene waterstof bij de chemie, transport en zware industrie versneld gerealiseerd worden. 

Waaraan werkt het project?

GroenvermogenNL realiseert waterstofpilots, onderzoeksprojecten en onderwijsprogramma’s door het hele land. Dit zorgt voor een sterke uitwisseling tussen investeerders, onderzoekers en opleiders, wat cruciaal is voor het stimuleren van innovaties. In de verschillende projecten van GroenvermogenNL werken partijen in de sectoren Energie, Chemie en Hightech nauw met elkaar samen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten en verdienmodellen. Van een sterker ecosysteem rond groene waterstof profiteert uiteindelijk de hele economie.
Het bijzondere van GroenvermogenNL komt voort uit 2 aspecten. Allereerst het systeemperspectief: het programma beslaat de gehele keten, van productie en infrastructuur tot verschillende toepassingen. Daarnaast is het programma sterk interdisciplinair en cross-sectoraal: er werken zowel onderzoekers met verschillende achtergronden in mee, als experts van bedrijven en onderwijsinstellingen met hun eigen perspectieven. 

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Minimaal 6 pilot-/demo-productiefaciliteiten voor waterstof (bijvoorbeeld door middel van elektrolyse) voor de productie van circa 5 MW. 
  • Eén of meer projecten die een elektrolysefaciliteit van 30MW+ realiseren. 
  • Steun aan 2 ketenprojecten van 100MW+. 
  • Minimaal 3 regionale testfaciliteiten voor het testen van onderdelen die bij de productie van waterstof worden toegepast. 
  • Een nationale faciliteit voor duurtesten. 
  • Minimaal 7 nieuwe productielocaties elektrolyse-equipment. 
  • Per regio 50 bedrijven betrokken bij de HCA

Wat is het budget?

Zakje met geld Financiering toegekend 541 miljoen. Voorwaardelijk toegekend 297mln Reservering n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

Het project draagt bij aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland doordat Nederland hiermee toonaangevend wordt in de productie en distributie van (apparatuur voor) groene waterstof en in de synthese van basischemicaliën. Hierdoor behouden wij de concurrentiepositie van onze energie-intensieve industrie én creëren wij een vestigingsplaats voor nieuwe (maak-)industrie. 
Het project levert een substantiële bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen door de bestaande industrie te helpen te verduurzamen met behulp van groene waterstof.

Het Project GroenvermogenNL aan het woord

In onderstaande video vertellen Maryam Alimoradi Jazi (programmamaker GroenvermogenNL) en Jeroen Jansen (projectmanager bij H2 Hollandia) meer over het project.

Het programma Groenvermogen richt zich op het versnellen van het industriële gebruik van groene waterstof. Om dit te doen staan samenwerkingen centraal. Verbinden met elkaar en met de hele keten. Van productie of import tot transport en opslag en conversie op het gebruik. Om dit te doen hebben we subsidie gekregen van het Nationaal Groeifonds programma. Dus wij zijn als Groenvermogen aanjager
van waterstofinnovatie en vooral aanjager voor meer samenwerking. Vanuit Groenvermogen hebben wij een investeringssubsidie gekregen met H2 Hollandia. Dat helpt ons enorm bij het realiseren van een haalbare business case. Met dat project gaan we in de regio waterstof voor een competitieve prijs beschikbaar maken. Verder geeft Groenvermogen ons een platform om met andere waterstofbedrijven, waterstofprojecten, kennis uit te wisselen en ervaringen te delen, om te zorgen dat de markt echt op gang gaat komen. De impact van Groenvermogen is het opbouwen van een goed ecosysteem rondom groene waterstof en groene chemie. En ook het creëren van een goede infrastructuur voor voldoende opgeleide mensen voor de toekomst. Ook ervaring opdoen van verschillende projecten waarvan we kunnen leren voor de opschaling. Net zoals bij veel van de andere initiatieven vanuit Groenvermogenspeelt MKB hier een erg belangrijke rol. We zijn hier op het terrein van Avitec, één van de investeerdersvan het project, naast Novar. Gezamenlijk werken zij samen met veel lokale MKB partijen om ervoor te zorgen dat de waarde van het project ook echt lokaal terecht kan komen.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de projectwebsite van GroenvermogenNL.

Vlag van de Europese Unie met tekst 'Gefinancierd door de Europese Unie'