SolarNL

Energie uit zonlicht (zon-pv) speelt een sleutelrol in de overgang naar duurzame energie. Wereldwijd groeit zon-pv snel en neemt het vermogen in Nederland fors toe. SolarNL richt zich op de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe zon-pv-technologieën en zorgt voor de ontwikkeling van de volgende generatie zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn volledig circulair, hebben een zéér lage CO2-uitstoot, zijn te integreren in bijvoorbeeld gevels of autodaken en hebben daardoor minder ruimte nodig. De hogere efficiëntie wordt bereikt door verschillende lagen zonnecellen over elkaar heen te verwerken in een zonnepaneel. Veiligheid, circulariteit en betaalbaarheid zijn uitgangspunten van het project. 

Waaraan werkt het project?

SolarNL werkt aan de ontwikkeling en industrialisatie van drie innovatieve zon-pv-technologieën, die elk concurrerend zullen zijn op hun respectievelijke markten:   

  1. Hoog-rendements silicium heterojunctie 'HJT' cellen;  
  2. Flexibele perovskiet folies;  
  3. Op maat gemaakte zon-pv-producten voor integratie in gebouwen en automotive toepassingen.  

Het project omvat onderzoek, technologie- en productontwikkeling, industrialisatie en opschaling. Het heeft aandacht voor circulair ontwerp bij elke technologie en product. Elke programmalijn omvat een innovatieketen die de verschillende fasen verbindt: vanaf onderzoek naar technologie- en productontwikkeling, industrialisatie tot en met opschaling. Bij elke technologie en elk product past het project een 'design-for-circularity'-principe, dit betekent dat het streeft naar een circulaire benadering. 

Het project werkt samen met de hele keten: van de leveranciers van de uitgangsmaterialen tot de bouw- en automotive-bedrijven die geïntegreerde zonnepanelen grootschalig gaan gebruiken. Ook werken de partijen samen met andere EU-landen. Gezamenlijk geven zij een impuls aan een Nederlandse en Europese maakindustrie voor zonnepanelen. Daarmee dragen zij bij aan de energietransitie én de energieonafhankelijkheid van Nederland en de EU.  

Wat is het budget?

Zakje met geld Financiering toegekend 135 miljoen. Voorwaardelijk toegekend 177 en max 100 mln lening n.v.t. Reservering n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Een zonnecelfabriek in Nederland met grootschalige productie (3-4 GW/jaar) ten behoeve van de Nederlandse en internationale markt in 2026.  
  • Een nieuwe flexibele lichtgewicht zon-pv-technologie met hoog rendement, dat met een zeer kleine CO2-voetafdruk en laag materiaalverbruik kan worden gemaakt.  
  • Een pilot productielijn (operationeel in 2027) voor folies met vervolgens schaalvergroting naar een productiefaciliteit van 1 GW/jaar. 
  • Ontwikkeling van een zonnecel met een omzettingsrendement van 35% (in 2030 industrie-prototypes met 27% rendement). 
  • Realisatie van een R&D-pilotfaciliteit voor de assemblage van tandemmodules.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • De ontwikkeling en industrialisatie van diverse innovatieve zon-pv-technologieën heeft naar verwachting een belangrijke toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie.  
  • Daarnaast zal de lokale productie van zon-pv maatschappelijke baten opleveren, zoals een bijdrage aan het behalen van de nationale klimaat- en hernieuwbare energiedoelstellingen in 2030 en 2050, een bijdrage aan de circulaire economie en een versterking van de strategische autonomie van onze energievoorziening. 

Het project SolarNL aan het woord

Bekijk onderstaande video waarin Jan Vesseur, CEO Solarge, meer vertelt over SolarNL:

De zon levert een bijna oneindige hoeveelheid energie.Voor onze klimaatdoelstellingen, onze economie en voor onze energieonafhankelijkheid hebben wij snel een grootschalige binnenlandse zonne-energie industrie nodig. SolarNL combineert sterk academisch onderzoek met unieke producten van Nederlandse bedrijven voor het realiseren van een volgende generatie zonnepanelen. Zonnepanelen die volledig circulair zijn, met een hogere opwekkingscapaciteit en een zeer lage CO2 uitstoot. Bovendien kun je ze integreren in gevels of autodaken, waardoor er minder ruimte nodig is. De financiering van het Nationaal Groeifonds is hiervoor onmisbaar.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van SolarNL