Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT)

De vertaling van biomedische kennis naar nieuwe geneesmiddelen, medische technologie en voedingsmiddelen, bevordert de gezondheid en de Nederlandse economie. Het Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT) heeft als doel om de transitie naar proefdiervrije biomedische innovaties versnellen. Dit zal economische en maatschappelijke winst opleveren: betere geneesmiddelen en minder dierproeven. 

Waaraan werkt het project?

Het project focust in eerste instantie op het opzetten van een fysiek centrum in Utrecht waar academici en bedrijven samen komen om zich te richten op 4 relevante ziektebeelden: ALS, taaislijmziekte, astma/COPD en reuma/artritis. Daar ontwerpen zij een rendabel businessaanbod voor onderzoekers en ontwikkelaars van medicijnen voor deze ziektebeelden, met validatie als belangrijk onderdeel. Het centrum zal onderwijs, trainingen, advies en ondersteuning leveren om daarmee de acceptatie en het gebruik van proefdiervrije biomedische innovaties te versterken. Tevens draagt het project bij  aan nationaal en Europees beleid en regelgeving rondom dierproefvrije medicijnen.

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 55 miljoen, voorwaardelijk toegekend 69,5 mln, reservering n.v.t. Bedragen in Miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Een hogere slagingskans van 15 tot 20 procentpunt van biomedische productconcepten na positieve resultaten uit de preklinische fase door CPBT (vanaf 2032).
  • 20% tot 30% minder dierproeven gebruikt in de preklinische fase in 2034 (binnen focusgebieden CPBT) en dierproeven voor preklinisch onderzoek volledig uitgefaseerd vanaf 2044.
  • 20 tot 30 partijen per jaar die gebruikmaken van de proposities van het CPBT.
  • Meer dan 500 studenten, 20 onderzoekers en 50 professionals worden opgeleid in proefdiervrij biomedisch transleren.
  • 50 partners worden gecontracteerd die gezamenlijk het CPBT vormen.
  • 20 technologieën voor proefdiervrije biomedische translatie met spin-out-potentie vanuit de transitieprojecten en expertiseontwikkeling van het CPBT (tot en met 2034)
  • 4 interne proposities die gebruikmaken van de nieuwe tools en methodes.
  • Eén spin-out per jaar voorgebracht door het CPBT, die de Venture Capital serie A-financieringsronde bereikt, waarvan 20% hun tools/modellen succesvol doorontwikkeld en (internationaal) gaat vermarkten.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Met CPBT beweegt de sector naar een snellere en betere medicijnontwikkeling toe. Dit leidt tot nieuwe medicijnen en behandelmethoden die nationaal en internationaal afgezet kunnen worden. 
  • CPBT kan daarnaast bijdragen aan gezondheidswinst en kostenreductie binnen de sector. Daardoor dalen de ziektekosten en kan de arbeidsproductiviteit stijgen. 
  • Op langere termijn heeft het project een positief effect op de betaalbaarheid van de zorg en leidt het tot minder dierproeven.

Het project Centrum voor Proefdiervrije Biomedische Translatie (CPBT) aan het woord

Professor Daniela Salvatori vertelt u meer over het project in onderstaande video:

Op dit moment zijn dierproeven een belangrijke schakel bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat is duur, kost veel tijd, en is vaak geen goede voorspeller van de werking van het medicijn bij de mensen. Gelukkig komen er steeds meer andere mogelijkheden, zoals testen op menselijke miniorgaantjes. Dankzij de push van het Nationaal Groeifonds kan het CPBT die ontwikkeling en het vermarkten van proefdiervrije innovaties versterken. Het CPBT richt zich bijvoorbeeld op ALS, reuma en astma. Ziektes waar veel Nederlanders mee te maken hebben en waar nog veel te winnen is. Bedankt voor uw aandacht.
 

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van CPBT