CropXR - weerbare gewassen voor duurzame landbouw

CropXR is gericht op de ontwikkeling van robuuste en weerbare gewassen voor duurzame en klimaat-adaptieve landbouw. Een multidisciplinaire aanpak die kennis op het gebied van fundamentele plantenbiologie, datawetenschappen en kunstmatige intelligentie combineert. Dit leidt tot de ontwikkeling van ‘smart data’-methoden die zorgt voor de versnelde veredeling en productie van extra weerbare (eXtra Resilient) gewassen. 

Waaraan werkt het project?

CropXR werkt aan nieuwe veredelings-/kweekmethoden door met behulp van data, simulatiemodellen en AI, fundamentele kennis op te doen over de complexe weerbaarheidskenmerken. Zo kan CropXR versneld gewassen maken die bestand zijn tegen klimaatverandering en die minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. 

Wat is het budget?

Zakje met geld Financiering toegekend 20,8 miljoen. Voorwaardelijk toegekend 21,5 mln. Reservering n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • 3 tot 10 nieuwe weerbaarheidseigenschappen in gewassen op basis van PlantXR-methodiek opgenomen in veredelingsprogramma’s van deelnemende bedrijven. 
  • Een vruchtbaar innovatie-ecosysteem in de Nederlandse plantenveredelingssector waarin nieuwe kennis actief wordt toegepast, met aandacht voor menselijk kapitaal en de maatschappelijke omgeving. 
  • Versterking van de leidende positie van de Nederlandse plantenveredelingssector op de exportmarkt.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

Door de nieuwe veredelingsmethoden heeft Nederland een unieke kennispositie én bijbehorend  bedrijfsleven om deze kennis te vermarkten. Dat versterkt de leidende positie van de Nederlandse plantenveredelingssector op een snelgroeiende exportmarkt. Weerbare gewassen dragen bij aan de wereldwijde duurzame en klimaatadaptieve land- en tuinbouw, en daarmee aan uitdagingen op het gebied van voedsel en klimaat. Denk aan: voedselzekerheid, minder bestrijdingsmiddelen, oogstzekerheid en biodiversiteit. Onderzoek binnen CropXR zal bijvoorbeeld helpen aardappelen meer weerbaar te maken tegen een grotere variatie aan milieuomstandigheden, zoals hitte,  droogte, verzilting en hevige regenval.

Het project CropXR aan het woord

In onderstaande video is Hedwich Teunissen, Managing Director van CropXR, aan het woord:

Het klimaat verandert. En daarom moeten gewassen beter tegen droogte, ziektes en verzilting kunnen. Bijvoorbeeld uien met sterkere wortels. CropXR richt zich op het ontwikkelen van robuuste gewassen door plantenonderzoek, modellen en kunstmatige intelligentie te combineren. De kracht van CropXR ligt in de nauwe samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven en hun gezamenlijke passie om sneller weerbare gewassen te maken. Dankzij de steun van het Nationaal Groeifonds is onze impact op duurzame en klimaatadaptieve landbouw in Nederland en wereldwijd groter.

Bekijk ook de praktijkvideo met Guido van den Ackerveken, Scientific director bij CropXR:

Beeldtekst: CropXR. Guido van den Ackerveken – Scientific director CropXR: De landbouw moet duurzamer en beter aangepast aan een veranderend klimaat. En met het CropXR-programma gaan we methoden ontwikkelen om gewassen te veredelen, te versterken, en klaar te stomen voor de toekomst. We zien wetenschappers bezig met plantenveredeling. Guido van den Ackerveken – Scientific director CropXR: We gaan in dit programma plantenwetenschappen en datawetenschappen combineren. Gebruik maken van kunstmatige intelligentie om een nieuwe methodologie op te zetten om gewassen te veredelen voor weerbaarheid. Guido van den Ackerveken – Scientific director CropXR: Dat koppelen we aan onderzoek naar specifieke weerbaarheidsaspecten. Bijvoorbeeld de wortelgroei in de bodem, de bescherming tegen ziekteverwekkers. Hoe gaat het een plant om met verdroging? Dat zijn hele belangrijke thema's en met die nieuwe methodologie hopen we daar grote stappen te kunnen zetten om dat uiteindelijk, met de partners uit het bedrijfsleven, te kunnen implementeren en nieuwe, sterke gewassen te verkrijgen.  We zien wetenschappers bezig met plantenveredeling. Guido van den Ackerveken – Scientific director CropXR: Het past zo goed bij het Nationaal Groeifonds omdat zowel maatschappelijke als economische aspecten goed uit de verf komen. Maatschappelijk, denk aan klimaatverandering, vermindering gewasbeschermingsmiddelen, maar ook de hele stikstofdiscussie. En economisch, omdat de bedrijven die we aan boord hebben, die hebben een belangrijk marktaandeel in de wereld en dat willen we zo houden of zelfs versterken met dit grote programma. Het Nationaal Groeifonds heeft het mogelijk gemaakt om dit tienjarig project te lanceren. Samen met de NWO, vier kennisinstellingen en meer dan 20 bedrijven uit de aardappelveredeling, de groenteveredeling en de zaadteelt. En dit sterk consortium, met verschillende expertises, gaat het mogelijk maken om aan deze complexe materie te werken, om te komen tot weerbare gewassen. CropXR gaat bijdragen aan de versterking van de positie van Nederland op het gebied van gewasveredeling, en aan de verduurzaming van de landbouw in een veranderend klimaat. Heel belangrijk voor de toekomst. Logo Rijksoverheid verschijnt in beeld. Beeldtekst: Benieuwd naar meer inspirerende verhalen over projecten die worden gefinancierd door het Nationaal Groeifonds? Ga naar www.nationaalgroeifonds.nl/projecten-in-praktijk. Welvaart van morgen begint vandaag.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van CropXR