Maritiem Masterplan 2.0
Het doel van het Maritiem Masterplan is om de maritieme energietransitie te versnellen door betrouwbare en modulaire klimaatneutrale schepen te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken in een cyclische innovatieketen. Het plan wil bijdragen aan de versnelling van de mondiale energietransitie, het versterken van de Nederlandse economie en het beschermen van de nationale veiligheidsbelangen.
Waaraan werkt het project?
Het project werkt aan het opzetten van een innovatieketen over de gehele levensduur van schepen, ondersteund door digitale samenwerking. Binnen deze samenwerking ontwikkelen publiek-private consortia modulaire klimaatneutrale energiesystemen in 40 demonstratieschepen.
Wat is het budget?
Wat zijn de beoogde resultaten van het project?
- het realiseren van circa 40 innovatieve en duurzame schepen.
- een arbeidsproductiviteitgroei van 5% binnen de Nederlandse maritieme sector (ten opzichte van 2023) en 30% kostenreductie met betrekking tot de gedemonstreerde technologieën.
- een groei van 5% van het aandeel in omzet van de Nederlandse scheepsbouw binnen de mondiale scheepsbouw in 2050 (ten opzichte van 2023).
- het aandeel van de Nederlandse scheepvaart in aantal schepen in Nederlands beheer groeit naar 6.500 in 2035 (ten opzichte van 5.000 schepen in 2023).
- 200 megaton gezamenlijke CO2-uitstoot van de Nederlandse vloot en de reductie hiervan als gevolg van het MM. Net als 225 Kiloton reductie NOx en 15 kiloton fijnstof.
Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?
- Maritiem Masterplan kan bijdragen aan structurele verhoging van de productiviteit en de innovatiekracht van de maritieme sector. Onder invloed van internationale wet- en regelgeving is het waarschijnlijk dat er wereldwijd een grotere vraag naar meer duurzame schepen ontstaat. Het project levert een positieve bijdrage aan de concurrentiepositie van de Nederlandse maritieme sector.
- Onder meer de overstap naar een cyclisch innovatie- en gebruiksproces in de scheepsbouw is productiviteitsverhogend in de ontwerp- en bouwfase. Daardoor worden kosten bespaard en wordt de doorlooptijd verkort. Deze efficiëntieslag leidt tot een competitievere Nederlandse maakindustrie, die meer opdrachten wint en haar Europese marktaandeel uitbreidt (naar verwachting van 20% naar 25 - 30%).
- Voor reders is er een toenemende vraag vanuit de eindklanten naar groen transport. In een verduurzamende markt ontstaat voor Nederlandse reders, met hun groenere vloot, een competitief voordeel. Dit heeft potentieel een positief effect op het Nederlands verdienvermogen.
- De potentiële maatschappelijke effecten bestaan onder meer uit een reductie van emissies en een gezondere leefomgeving
Overzicht van het project
Waar vindt u actuele informatie over het project?
Actuele informatie over het project is te vinden op de website het Maritiem Masterplan.