Zero Emission Services

De mobiliteitssector is een grote bron van uitstoot van CO2, stikstof, fijnstof en geluid. Daarom zijn er ook binnen de scheepvaart diverse initiatieven om de uitstoot drastisch te verminderen. Het project Zero Emission Services (ZES) omvat de doorontwikkeling van een nieuw energiesysteem voor de verduurzaming van de binnenvaart. Het bevat een volledig producten- en dienstenpakket gebaseerd op verwisselbare batterijcontainers met groene stroom, laadstations en technische ondersteuning. Dit ‘pay per use’-systeem maakt batterij-elektrisch varen betaalbaar voor scheepseigenaren. Het project draagt bij aan de verduurzaming van de binnenvaartsector, een sector met een groot aandeel in de Nederlandse economie.

Waaraan werkt het project?

ZES werkt aan het (door)ontwikkelen van de batterijen en aan een goed en stabiel laadnetwerk voor volledig batterij-elektrisch aangedreven binnenvaartschepen. De uiteindelijke doelstelling van het project is om met behulp van modulaire energiecontainers, binnenvaartschepen emissieloos te laten varen. Deze schepen 'pendelen' heen en weer tussen nog aan te leggen laadstations in de nabijheid van containerterminals. De laadstations zijn gepland op de belangrijkste binnenvaartroutes in Nederland. Door de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds groeit het aantal schepen en laadstations daarna zonder subsidie verder. Dit zorgt voor het bereiken van belangrijke nationale en internationale duurzaamheidsdoelen voor de binnenvaart

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 50,2 miljoen, voorwaardelijk toegekend n.v.t., reservering n.v.t.  Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Realisatie van 8 docking stations (laadstations voor de (batterijen van) schepen) en een investeringsbeslissing voor 6 docking stations. 
  • De aanschaf van 72 energiecontainers (1e generatie 2 MWh per unit / 2de generatie 2,9 MWh per unit). 
  • 30-45 schepen die na ombouw gebruik maken van het netwerk van laadstations en batterij-containers dat door ZES is gerealiseerd.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Het project biedt kansen voor het vermarkten van kennis en technologie naar het buitenland en verstevigt hiermee de leidende rol van Nederland op het gebied van binnenvaart. 
  • Zero emissie binnenvaart op batterijcontainers heeft belangrijke spillover-effecten op andere sectoren, zoals op andere modaliteiten (bijvoorbeeld trucks), op andere toepassingen (bijvoorbeeld generatoren voor bouwplaatsen) en naar een toekomstbestendig energiesysteem. Een modaliteit is de manier van vervoer waarmee goederen van laadpunt naar lospunt worden gebracht.
  • Met een overgang van diesel-aangedreven binnenvaart naar volledig elektrisch aangedreven vervoer, zet de binnenvaartsector een belangrijke stap in het reduceren van CO2, stikstof, fijnstof en geluid. 
  • Het verbeteren van de concurrentiepositie van binnenvaart ten opzichte van trucks leidt tot minder vervoer over der weg. Dit heeft een positief effect op emissies en leidt tot minder opstoppingen op de weg.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van  Zero Emission Services.

Vlag van de Europese Unie met tekst 'Gefinancierd door de Europese Unie, NextGenerationEU'”.