Digitaal Onderwijs Goed Geregeld
Binnen het programma Digitaal Onderwijs Goed Geregeld/Edu-V maken scholen en leveranciers onderling gebruik van een afsprakenstelsel. Deze afspraken zorgen voor eenvoudige, veilige en betrouwbare toegang tot digitale onderwijsmiddelen. Ook zorgt het voor het regelen van gebruik van deze middelen voor het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. Zo maken scholen met minder inspanning en risico gebruik van digitale toepassingen in het onderwijs. Scholen kunnen op deze manier toekomstbestendig onderwijs bieden en het beste uit hun leerlingen/studenten halen.
Waarin investeert het Nationaal Groeifonds?
Uniforme afspraken helpen met het oplossen van concrete uitdagingen in de dagelijkse praktijk van scholen. Bijvoorbeeld door het besteden van minder tijd aan inloggen op verschillende systemen. Of omdat er beter inzicht is in de voortgang van het leerproces van individuele leerlingen en studenten. Of het veiliger en privacyvriendelijker gebruikmaken van digitale toepassingen. Dit zijn allemaal bouwstenen voor flexibel en toekomstgericht onderwijs.
Budget
Voor dit project is € 34,3 miljoen toegekend uit het Nationaal Groeifonds in 2022.
Bijdrage aan economische groei in Nederland
Door afspraken te maken ontstaat er een ecosysteem waarbinnen scholen en leveranciers op een veilige en eenvoudige manier gegevens uitwisselen. Dit legt de basis voor flexibel en toekomstbestendig onderwijs. Omdat het ecosysteem laagdrempelig is – iedereen kan toetreden – geeft het ook een impuls aan innovaties.
Wie leidt het project?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is verantwoordelijk voor het project. Diverse publieke en private partijen uit het onderwijs werken samen om dit project te realiseren.
Status
Digitaal Onderwijs Goed Geregeld bereidt zich voor om in het najaar van 2024 aan de slag te gaan met de eerste set uniforme afspraken. Vanaf 1 april 2024 kunnen leveranciers van leer- en onderwijsmiddelen zich aanmelden voor deelname. Wanneer leveranciers de eerste set van afspraken hebben geïmplementeerd, kwalificeren ze zich als deelnemer aan Digitaal Onderwijs Goed Geregeld. Hiermee kunnen ze het keurmerk van Digitaal Onderwijs Goed Geregeld gebruiken om richting scholen en leveranciers aan te tonen dat ze voldoen aan deze eerste set afspraken.
Halverwege 2024 richt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stichting Digitaal Onderwijs Goed Geregeld op. De stichting krijgt dan een nieuwe wijze van bestuur waarin het programma Digitaal Onderwijs Goed Geregeld opgaat. De stichting zal het afsprakenstelsel beheren en leveranciers worden deelnemer aan deze stichting.
Scholen en hun vertegenwoordigers vervullen een belangrijke rol in de totstandkoming van het afsprakenstelsel. Een school is verzekerd van eenvoudige, veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling als het gebruik maakt van producten die voldoen aan deze afspraken met een keurmerk van Digitaal Onderwijs Goed Geregeld.
Meer informatie
- Website: www.edu-v.org