Impuls Open Leermateriaal

Door het gebruiken, delen en maken van open leermateriaal in het basis- en voortgezet onderwijs te stimuleren, wil Impuls Open Leermateriaal (IOL) de onderwijskwaliteit versterken en het beroep van de leraar aantrekkelijker maken. Inzetten van open leermateriaal zorgt voor nog beter passend, actueel en aansprekend onderwijs voor leerlingen.

Waaraan werkt het project?

Impuls Open Leermaterialen (IOL) draagt bij aan meer flexibiliteit voor leraren bij de inzet en keuze van leermiddelen. In 57 pilots doen leraren ervaring op met het toepassen van open leermateriaal. Ook ontdekken de leraren en IOL samen wat er nog meer nodig is om kwalitatief goed leermateriaal laagdrempelig in te kunnen zetten. Leermateriaal dat past bij doelgroepen, actualiteit, niveau of onderwijsconcept. 

Het project werkt onder andere aan de volgende activiteiten:

  • Het maken van open gebruikstoepassingen in het onderwijs via pilotprojecten.
  • De uitbreiding van het aantal beschikbaar gestelde collecties open leermaterialen.
  • De ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor collecties.
  • Het maken van  businessmodellen om te blijven zorgen voor ontwikkeling, actualisering en onderhoud.  
  • Het doorontwikkelen van Wikiwijs <HYPERLINK MAKEN NAAR: www.wikiwijs.nl> in samenwerking met Kennisnet .
  • Onderzoek doen naar de effectieve inzet van open leermaterialen.

Dit alles doet IOL samen met een groot aantal scholen en schoolbesturen in het basis- en voortgezet onderwijs en met toonaangevende onderwijsorganisaties.

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 20,5 miljoen, voorwaardelijk toegekend 57,5, reservering n.v.t., Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Er bestaat een duurzaam ecosysteem voor het ontwikkelen, onderhouden, actualiseren en (her)gebruiken van open leermateriaal. Dat zorgt ervoor dat kwalitatief goed open leermateriaal toegankelijk, beschikbaar en vindbaar is vanuit verschillende perspectieven van leraren, scholen en besturen, ouders, leerlingen en derden. 
  • Het publieke platform voor open leermaterialen in het funderend onderwijs, Wikiwijs, ziet in de periode tot en met 2029 een gemiddelde jaarlijkse groei van 5%. 
  • Ten minste 125 collecties van leermateriaal zijn nieuw ontwikkeld of substantieel verbeterd, met als doel om te zorgen voor kwalitatief goed materiaal dat bruikbaar en toepasbaar is voor alle onderwijsdoeleinden en dat op verschillende manieren ingezet kan worden. 
  • 1.600 scholen zijn betrokken bij activiteiten en netwerken rond open leermateriaal. Dit draagt bij aan het realiseren van opschaling in het gebruik van open leermateriaal in het gehele funderend onderwijs vanuit initiatieven die op scholen plaatsvinden. 
  • Ten minste 200 onderwijsprofessionals nemen deel aan professionaliseringsactiviteiten die door IOL zijn georganiseerd.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Het programma draagt bij aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland doordat de kwaliteit van onderwijs verbetert met behulp van het werken met open leermateriaal. Ook draagt het programma bij aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland door het creëren van een goed werkend ecosysteem voor het maken en gebruiken van open leermateriaal. Dit zorgt voor meer publieke regie, investeringen in de beroepsgroep leraren. Ook draagt het bij aan kwalitatief beter onderwijs en onderwijs dat beter aansluit op de behoefte. Dit leidt tot meer menselijk kapitaal. 
  • Open leermateriaal kan de inclusiviteit van het onderwijs verhogen doordat leraren beter kunnen inspelen op de talenten en behoeften van hun leerlingen. Het gebruik van open leermateriaal vergroot, bij de juiste inzet, de motivatie van alle leerlingen. Daarnaast vermindert het schooluitval, verhoogt het leeropbrengsten en verbetert het bovendien de aansluiting op de samenleving en de beroepspraktijk. Ook kunnen leraren door middel van open leermateriaal snel inspelen op actuele thema’s in de samenleving. Dat draagt bij aan de onderwijskwaliteit en kan het beroep van leraar ook aantrekkelijker maken. Dit helpt bij het terugdringen van het lerarentekort.

Het project Impuls Open Leermaterialen aan het woord

Bekijk hieronder de video waarin Suzanne Unck, programmamanager, meer over het project vertelt:

Onderwijskwaliteit versterken en het beroep van leraar aantrekkelijker maken. Dat is de missie van Impuls Open Leermateriaal. Met de ondersteuning van het Nationaal Groeifonds kunnen we investeren in het gebruiken, delen, vinden en maken van kwalitatief goed open leermateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs. Zodat leraren beter kunnen inspelen op talenten en behoeften van leerlingen. Bijvoorbeeld met extra oefenmateriaal of door aandacht  te besteden aan actuele ontwikkelingen. Zoals de verkiezingen.
 

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van Open Leermateriaal.