BioBased Circular (BBC) - de natuurlijke materialenkringloop
De ambitie van BioBased Circular (BBC) is om in Nederland een nieuwe bedrijfstak voor biogebaseerde kunststof materialen en producten te realiseren. Dit doen ze door de samenwerking tussen het mkb, de agrarische sector, de chemische industrie, logistieke- en recyclingbedrijven te bevorderen. Het uiteindelijke doel van BBC is dat Nederland Europees koploper wordt als ontwikkelaar, producent en verwerker van op koolhydraten gebaseerde kunststofproducten.
Waaraan werkt het project?
BioBased Circular (BBC) richt zich op het opzetten en demonstreren van 5 circulaire (gesloten) waardeketens in Nederland voor polymeren - ook wel kunststoffen genoemd - die zijn gebaseerd op koolhydraatrijke biogrondstoffen. Er zijn 9 programmalijnen voor het opzetten van deze waardeketens, waaronder Ketenvorming & opschaling, “Circular by design” toepassingen & producten, Recycling van biogebaseerde materialen en een demonstratieprogramma voor nieuwe bouwstenen.
Wat is het budget?
Wat zijn de beoogde resultaten van het project?
- 2,5 miljoen ton CO2-besparing in 2050.
- 3.500 aantal banen/FTE’s gerealiseerd in Nederland in 2050.
- 5 demonstrators / flagship projecten toegekend in 2032.
- 50 projecten toegekend voor nieuwe biogrondstofroutes/ bouwstenen/polymeren in 2032.
- 5 nieuwe biogrondstofroutes gedemonstreerd op TRL6 in 2032.
- 500 deelnemers aan de activiteiten van de door BBC-(mede-) geïnitieerde learning communities (projecten, workshops, opdrachten, trainingen, etc).
- 30 techno-economische en duurzaamheidsevaluaties in 2032.
Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?
- BBC zet in op competitieve productie van biokunststoffen, om marktaandeel in de biokunststoffenmarkt te vergroten.
- BBC leidt tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor mkb’ers die actief zijn in de agrochemie en biokunststoffen.
- De R&D bijdrage maakt Nederland tot een kennishub, wat leidt tot behoud van banen die anders onder druk komen te staan (chemie en agro).
De verwachte en maatschappelijke effecten zijn:
- 2,5 miljoen ton aan jaarlijkse CO2-besparing.
- Verwaarding van reststromen, waardoor minder grondstoffen nodig zijn en het verdienpotentieel van landbouwbedrijven wordt vergroot.
- Volledig circulair maken van kunststoffen waar mogelijk (onder andere het hanteren van ‘circular by design’ principes en beschikbaar maken van mechanische en chemische recyclingcapaciteit voor kunststoffen).
Het project Biobased Circular BCC aan het woord
In onderstaande video vertelt Herman Wories, Directeur BCC, meer over het project:
Het BioBased Circular programma maakt de weg vrij om in Nederland op grote schaal klimaatneutrale materialen te gaan produceren.We vervangen fossiele grondstoffen door bio-gebaseerde grondstoffen.Met een bijdrage van het Nationaal Groeifonds ontwikkelen we een nieuwe bedrijfstak, die kunststoffen voor toepassingen in, onder andere, verpakkingen, textiel, coatings en bouwmaterialen produceert. Producten die qua eigenschappen, aantrekkelijkheid en prijs kunnen concurreren met de huidige. Ons doel: een nieuwe, volwassen, klimaatverantwoorde en economisch rendabele industrietak in en voor Nederland.
Overzicht van het project
Waar vindt u actuele informatie over het project?
Actuele informatie over het project vindt u op de website van Biobased Circular