De revolutie van de zelfdenkende moleculaire systemen

Het goed begrijpen, manipuleren en synthetiseren (samenvoegen) van complexe moleculaire systemen, kan een doorbraak teweegbrengen naar nieuwe duurzame materialen en energiezuinige oplossingen voor dataopslag en dataverwerking. Hiervoor is een radicaal nieuwe aanpak van moleculair onderzoek nodig die chemie verbindt met big data en Artificiële Intelligentie (AI), oftewel "Big Chemistry". Het project bouwt aan een volledig gerobotiseerd laboratorium waardoor enorme aantallen experimenten nauwkeurig en geautomatiseerd uitgevoerd kunnen worden. 

Waaraan werkt het project?

Het project werkt aan een revolutionair robotlab waar chemisch onderzoek, robotica en kunstmatige intelligentie (AI) worden samengebracht. Doordat alle processen zijn geautomatiseerd en op elkaar zijn aangesloten, kunnen veel meer en veel beter te controleren experimenten worden gedaan. Daarnaast maken de AI-componenten het voor bedrijven mogelijk om complexe mengsels (zoals zelf-reparerende verf, kunstmatige weefsels) te formuleren. Deze aanpak is gebaseerd op big data en systematische analyse en niet meer op intuïtie en de ‘trial-and error’-aanpak. Het gerobotiseerd laboratorium zal een faciliteit worden met internationale uitstraling door de op wetenschap gebaseerde technologie om duurzame formuleringen te verkrijgen.

Wat is het budget?

Zakje met geld Financiering toegekend 96,9 miljoen. Voorwaardelijk toegekend n.v.t. Reservering n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • 7 nieuwe duurzame producten. 
  • 10 verduurzaamde bestaande producten. 
  • €10 miljoen besparing op de R&D-kosten van bedrijven. 
  • 225 opgeleide mensen voor de arbeidsmarkt. 
  • 30 aangevraagde patenten. 
  • 20 beschikbare datasets.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Het robotlab stelt verf-, coating- en voedingsbedrijven in staat om effectiever en efficiënter R&D uit te voeren, R&D te versnellen, nieuwe materialen te ontwikkelen en productieprocessen te verbeteren. Het economisch effect hiervan is dat dit tot besparingen leidt, waardoor de productiviteit stijgt. Dit leidt tot marktaandeelvergroting in bestaande markten en maakt het mogelijk om nieuwe markten aan te boren. 
  • Verduurzaming van productieprocessen, bijvoorbeeld doordat er minder grondstoffen of milieuvriendelijke (oplos)middelen gebruikt hoeven te worden. 
  • Verhoogd gebruik van duurzame materialen, doordat het (beter) mogelijk wordt om deze duurzame materialen te gebruiken als basis voor producten met bepaalde eisen en criteria. 
  • Duurzamere productontwikkeling, doordat producten betere eigenschappen kunnen krijgen (bijvoorbeeld minder snel slijten).

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over De revolutie van de zelfdenkende moleculaire systemen is te vinden op de website Big Chemistry.