Nieuwe Warmte Nu: ‘Wij zijn pioniers voor een toekomstbestendige, duurzame, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening’
In 2050 moet de gebouwde omgeving volledig CO2-neutraal zijn. Om dat te bereiken moeten alle huizen, gebouwen en kassen in de glastuinbouw in Nederland van het aardgas af. Duurzame collectieve warmtesystemen, of warmtenetten, spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom richt het Nationaal Groeifondsproject Nieuwe Warmte Nu zich op de aanleg van een aantal innovatieve warmteprojecten tegen lage maatschappelijke kosten. Het programma deelt kennis en ervaringen hierover. Zo worden warmtenetten sneller en op grotere schaal gerealiseerd. Het Nationaal Groeifonds heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt voor Nieuwe Warmte Nu.

Warmtevoorziening toekomstbestendig maken
“Wij geven een extra zet om de warmtevoorziening via warmtenetten meer toekomstbestendig te maken”, begint Teun Bokhoven, voorzitter van de stichting Nieuwe Warmte Nu. “We gaan de komende 25 jaar allemaal van het aardgas af. Een groot deel van Nederland krijgt daar warmtenetten voor in de plaats. Het is belangrijk om deze overgang goed te laten verlopen in ons dichtbevolkte land. Juist ook in de bestaande wijken en op de bestaande industrieterreinen.” De stichting Nieuwe Warmte Nu is opgericht om het gelijknamige programma, in goede banen te leiden. In het programma nemen meer dan 20 bedrijven, overheidsorganisaties en kennis- en onderwijsinstellingen deel.
Praktijkgerichte warmtetransitie
Om de aansluiting op warmtenetten te realiseren werkt Nieuwe Warmte Nu aan 11 vliegwielprojecten en 6 innovatieprojecten. Bokhoven zoomt in op de vliegwielprojecten: “In deze projecten werken verschillende partijen samen om huizen, gebouwen of de glastuinbouw van het aardgas af te halen. Hiermee brengen we kennis en innovatieve oplossingen in de praktijk en leren we terwijl we bezig zijn. Daaruit volgen waardevolle ervaringen die we met andere gemeenten, warmtebedrijven en bijvoorbeeld energiecoöperaties delen.”
Gasvrij door vliegwielprojecten
De komende jaren wordt via het Nieuwe Warmte Nu programma infrastructuur gerealiseerd om 20.000 huizen en gebouwen en 800 ha glastuinbouw van het gas af te halen door aansluiting op een warmtenet. Alle vliegwielprojecten dragen hieraan bij. Zij maken hierbij gebruik van duurzame bronnen. Denk aan aardwarmte, warmte uit restafval of oppervlaktewater en restwarmte uit industrie. Dat is belangrijk, volgens Bokhoven: “De duurzame bronnen zijn in tegenstelling tot aardgas altijd beschikbaar en hebben een veel stabielere kostprijs. Hiermee voorzie je in een toekomstbestendige warmtevoorziening. Warmtenetten zijn in veel gevallen de beste en voor de langere termijn de goedkoopste en betrouwbare oplossing, ook al kan het niet overal”, vervolgt Bokhoven. “Per gebied wordt er daarom gekeken wat de beschikbare bron is. Kenmerkend voor warmtenetten, en dus ook de vliegwielprojecten, is dat ze veelal decentraal -oftewel dicht bij huis- zijn. Wat een groot voordeel is om er lokaal samen een succes van te maken.”
Lokale impact in Nederland
De vliegwielprojecten zijn verspreid over heel Nederland. Bijvoorbeeld in Deventer, waar een warmtenet wordt ontwikkeld voor de stadswijk Zandweerd. Dit is een wijk met vooral woningen uit de jaren vijftig en zestig. De wijk ligt vlakbij een rioolzuiveringsinstallatie die als warmtebron dient. Of in Gorinchem waar een hele constructieve samenwerking bestaat tussen de woningcorporatie, de gemeente en het warmtebedrijf. Bokhoven: “Het gaat altijd om enorm veel partijen die samenwerken aan een project. Ik word echt blij als ik een gemeente samen met bedrijven en eventueel een energiecoöperatie de kar van zo’n project zie trekken. Iedereen wil dit laten slagen.”
Goedkopere en stabielere warmte
Nieuwe Warmte Nu draagt met de projecten bij aan reductie van emissies, waaronder CO2. Rest de vraag wat de gemiddelde burger van deze projecten gaat merken. Bokhoven is daarin positief gestemd. “Binnen een aantal jaar verwachten we dat een aansluiting op een warmtenet goedkoper en stabieler zal kunnen worden dan een aansluiting op aardgas. Dat komt o.a. door beprijzen van de CO2 uitstoot van aardgas, een aangekondigde bijmengverplichting groen gas en de ontwikkelingen op de internationale gasmarkt. De beprijzing van de gasprijs zal in de toekomst alleen maar toenemen, waardoor er meer vraag ontstaat naar duurzamere en stabielere warmtebronnen. Dan zal een aansluiting op het warmtenet voor veel mensen zeker interessant zijn. Om die reden zien we ons ook wel als de pioniers voor een toekomstbestendige, betaalbare en betrouwbare warmtevoorziening.”
Meer weten?
Lees meer over het programma Nieuwe Warmte Nu of lees de andere verhalen over succesvolle en impactvolle projecten vanuit het fonds.