RegMedXB

Regeneratieve geneeskunde maakt slim gebruik van het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Bijvoorbeeld door middel van gentherapie en (stam)celtherapie. Doordat het lichaam zelf cellen en weefsels herstelt of vervangt kunnen orgaantransplantaties voorkomen worden. Deze aanpak vergroot de kans op genezing van mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, nier- en hartziektes maar ook artrose. RegMedXB is een internationaal toonaangevend ecosysteem-initiatief in regeneratieve geneeskunde (RG). Het project investeert in de toekomst van de gezondheidszorg door de bouw van 4 innovatieve pilotfabrieken voor regeneratieve gezondheidszorg.

Waaraan werkt het project?

Eén van de pijlers van RegMed XB is de bouw van ontwikkel- en productie-infrastructuur. RegMed XB heeft in de afgelopen jaren een pilotfabriek geopend met verschillende locaties in Nederland die bedrijven en onderzoeksinstellingen ondersteunt bij het ontwikkelen en valoriseren van nieuwe RG-therapieën, productietechnologie en productiediensten. 

Dit omvat kleinschalige, marktgeoriënteerde R&D-activiteiten en de productie voor onderzoek en gepersonaliseerde behandeling. Ook omvat het de ontwikkeling van apparatuur voor grootschalige, betaalbare productie voor markttoepassingen. RegMed XB ontwerpt zo in Nederland de essentiële infrastructuur voor een nieuwe maakindustrie die wereldwijde RG-therapieën realiseert en productietechnologie en productieapparatuur exporteert over de wereld.

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 56,3miljoen, voorwaardelijk toegekend n.v.t., reservering n.v.t., bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

RegMedXB heeft als doel om tot en met 2028 RG-ontwikkel- en productielijnen in Leiden, Utrecht, Eindhoven en Maastricht te realiseren. Dit levert de volgende resultaten op: 

  • Ongeveer 250 gebruikers/klanten (universitaire instellingen en bedrijven); 
  • Circa € 75 miljoen omzet uit de verkoop en/of verhuur van capaciteit, diensten en apparatuur; 
  • Ongeveer 120 nieuwe directe banen in de productielijnen; 
  • Circa 25 spin-outs uit onderzoek aan de productielijnen en uit ontwikkelde productietechnologie; 
  • Ongeveer 90%-verlaging van productiekosten per microweefsel.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

Nederland is nu al één van de voorlopers op het gebied van regeneratieve geneeskunde. Door regeneratieve geneeskunde herstelt het lichaam sneller en zijn er minder zware behandelingen nodig. Hierdoor levert het een bijdrage aan de betaalbaarheid van de zorg. 

RegMedXB heeft inmiddels een pilotfabriek geopend met verschillende locaties in Leiden, Eindhoven, Utrecht en Maastricht. De pilotfabriek zorgt voor een belangrijke impuls in deze opkomende industrie in Nederland. De realisatie van de pilotfabriek draagt bij aan de gezondheidszorg en helpt om de innovatiekracht van Nederland te vergroten. 

Het project RegMedXB aan het woord

Lees het praktijkverhaal van RegMedXB met Erik Eijrond, Director of Business Operations van RegMed XB, en An Rietsema is directeur van Smart BioMaterials Consortium (SBMC) in Eindhoven, één van de vijf pilotlijnen.

Erik Eijrond, Director of Business Operations, legt het project uit in deze video:

RegMed XB heeft als doel herstellende, ook wel regeneratieve oplossingen voor chronische ziekten, zoals diabetes, versneld en efficiënt naar de patiënt te brengen. Nauwe samenwerking tussen binnen- en buitenlandse kennisinstellingen en bedrijven is daarvoor essentieel. Mede dankzijhet Nationaal Groeifonds is de RegMed XB pilotfabriek gerealiseerd. Daarmee kunnen we regeneratieve therapieën produceren en hiermee dichten we de kloof tussen fundamenteel onderzoek en de toepassing daarvan in de kliniek voor de patiënt. En op langere termijn dragen we bij aan betere behandelingen en de duurzame gezondheidszorg.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project vindt u op de projectwebsite van RegMed XB.