Biotech Booster

Nieuwe kennis en innovatie in biotechnologie leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen in gezondheid, klimaat, energie, landbouw en voeding. Biotech Booster is een uniek verbond van kennisinstellingen en bedrijven om kennis over biotechnologie beter om te zetten in bedrijvigheid en toepassingen. Door de samenwerking in het ecosysteem te versterken, vergroot Biotech Booster ons toekomstige innovatie- en verdienvermogen.

Waaraan werkt het project?

Biotech Booster brengt met expertise en financiële middelen, onderzoekers en ondernemers verder met hun biotechnologische project. Topondernemers selecteren de beste projecten voor het Biotech Innovation Program (BIP).  Deze projecten worden vervolgens opgewerkt naar innovaties met maatschappelijke en commerciële waarde. Het Biotech Booster programma werkt binnen de biotechnologische focusgebieden Industrial Biotechnology & Production, AgroFood biotechnology, human health, diagnostics en therapeutics.

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering Toegekend: 49,6 miljoen. Voorwaardelijk toegekend: 196,4 Reservering: n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde eindresultaten van het project?

  • Aan het eind van de projectperiode staat er een beter georganiseerd en meer coherent biotech-ecosysteem. Tegelijkertijd is het ecosysteem diverser en inclusiever. Zowel in termen van kennisdomein, als op de technische disciplines en type actoren binnen het ecosysteem.
  • De technologie wordt ontwikkeld door uitvinders en ondernemers met verschillende disciplines die bedrijfsmatig intensief samenwerken. 
  • Biotech Booster ontwikkelt een nieuw model dat valorisatie in andere high tech-sectoren kan verbeteren.
  • Het project zet langs verschillende lijnen in op deze eindresultaten. Zo zijn er specifieke activiteiten om de bedrijvigheid omhoog te brengen en het aantal ontwikkelde en geregistreerde producten/diensten en bijbehorende IP te verhogen. Verder resulteert het project in een sterkere verankering van talent in de sector. Bij dit alles moet de Biotech Booster na 9 jaar een zelfregulerend en duurzaam netwerk worden. 

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Het programma leidt tot het sneller en efficiënter omzetten van kennis in waardevolle innovaties in de biotechnologie. Daarmee draagt het voorstel bij aan toekomstbestendigheid en bedrijvigheid binnen de biotech-sector. De verwachting is dat dit structureel en substantieel bij zal dragen aan het bbp.
  • De innovaties die uit de programma’s ontstaan kunnen bijdragen een snellere ontwikkeling van (betere) medicijnen, therapieën, voeding en brandstoffen. 
  • Een toekomstbestendige biotech-industrie draagt bij aan de klimaattransitie, leidt tot minder zieke mensen, lagere zorgkosten en hogere arbeidsproductiviteit. 
  • Het programma zet specifiek in op meer vrouwelijk ondernemerschap in de biotech-industrie en draagt daarmee bij aan de diversiteit van de sector.

Het project Biotech Booster aan het woord

In onderstaande video vertelt Nettie Buitelaar, CEO van Biotech Booster, meer over het project:

Met biotechnologie kunnen onder andere nieuwe en betere medicijnen worden ontwikkeld, kan er vlees en zuivel zonder dierenleed gemaakt worden, en kunnen fossiele stoffen groen geproduceerd worden. Met financiering van het Nationaal Groeifonds zorgt het Biotech Booster programma ervoor dat bruikbare ontdekkingen in de biotechnologie zo snel mogelijk naar de maatschappij gebracht worden, zodat ze een positieve impact kunnen maken. Zo worden biotech ontdekkingen versneld. En bovendien bouwen we hiermee aan sterke samenwerkingsverbanden waarin bedrijfsleven, hogescholen, universiteiten en UMC’s op een unieke manier samenkomen.
 

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over Biotech Booster is te vinden op de website van het consortium.