Digitaal Onderwijs Goed Geregeld/Edu-V
Binnen het project Digitaal Onderwijs Goed Geregeld/Edu-V creëren scholen en leveranciers samen een afsprakenstelsel. Deze afspraken zorgen voor eenvoudige, veilige en betrouwbare toegang tot digitale onderwijsmiddelen. Ook zorgt het project voor het regelen van het gebruik van deze middelen voor het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs. Scholen kunnen nu met minder inspanning en minder risico, gebruik maken van deze digitale toepassingen. Zo kunnen ze toekomstbestendig onderwijs bieden en het beste uit hun leerlingen/studenten halen.
Waaraan werkt het project?
Het Edu-V-project bouwt, lanceert en controleert keurmerken voor digitale gegevensuitwisseling in het onderwijs. Deze ambitie wordt gerealiseerd doordat scholen en leveranciers van digitale onderwijs- en leermiddelen onderling afspraken maken over de wijze waarop zij data delen. Uniforme afspraken helpen met concrete uitdagingen in de dagelijkse praktijk van scholen. Bijvoorbeeld minder tijd besteden aan inloggen op verschillende systemen. Of beter inzicht in voortgang van individuele leerlingen.
Wat is het budget?
Wat zijn de beoogde resultaten van het project?
- Scholen kunnen met minder inspanning en risico gebruik maken van digitale toepassingen in het onderwijs. Dat helpt hen niet alleen om toekomstbestendig onderwijs te bieden, maar ook om het beste uit hun leerlingen en studenten te halen.
- Docenten krijgen beter inzicht in het leerproces van hun leerlingen en studenten, omdat digitale toetsresultaten en voortgangsgegevens automatisch uitgewisseld worden.
Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?
- Het Edu-V-project draagt bij aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland doordat digitalisering beter kan worden ingezet in het onderwijs, met een positief effect voor de kwaliteit en doelmatigheid van het funderend onderwijs en het mbo.
- Het project draagt bovendien bij aan een effectieve en doelmatige leermiddelenmarkt. Hierin kunnen scholen gemakkelijk kiezen tussen verschillende leveranciers van onderwijs- en leermiddelen en het aanbod van verschillende leveranciers makkelijk combineren. Zo kunnen scholen kiezen voor het aanbod dat het beste bij hen past en lijden ze niet onder gedwongen winkelnering. Dit moet leiden tot doelmatiger en beter onderwijs.
Het project Digitaal Onderwijs Goed Geregeld / Edu-V aan het woord
Lees ook het praktijkverhaal over EDU-V met Hedy van der Ende, programmamanager bij Edu-V.
"Het onderwijs maken we flexibeler en toekomstgerichter door te zorgen voor goede afspraken over digitale gegevensuitwisseling met scholen, leveranciers van digitale onderwijsmiddelen en andere betrokkenen."
Overzicht van het project
Waar vindt u actuele informatie over het project?
Actuele informatie over Digitaal onderwijs goed geregeld/Edu-V is te vinden op de website van Edu-V