Einstein Telescope

De Einstein Telescope (ET) is een ondergrondse detector waarmee zwaartekrachtgolven worden gedetecteerd. Het project biedt Nederland de unieke kans een wereldwijde leiderschapspositie in te nemen in een nieuw baanbrekend wetenschapsgebied: zwaartekrachtsgolvenonderzoek. De grensregio van Zuid-Limburg met België en Duitsland, is een van de mogelijke locaties voor dit innovatieve observatorium. De komst van de Einstein Telescope betekent een enorme investering in de regio, met positieve effecten voor de wetenschap, economie en de maatschappij. 

Waaraan werkt het project?

Het project Einstein Telescope werkt aan de voorbereiding van een gezamenlijke kandidatuur met België en Duitsland voor de vestiging van de Einstein Telescope in de grensregio van Zuid-Limburg. Deze voorbereidingsactiviteiten bestaan uit: 

  • de inrichting van een projectbureau;  
  • uitbreiding van het haalbaarheidsonderzoek, inclusief geologisch onderzoek; en 
  • research & development (R&D) van de benodigde technologieën. 

Daarnaast werkt het project aan extra maatregelen voor business development, ecosysteembuilding en consortiumvorming. Gezamenlijk leiden deze initiatieven tot een stevige, breed gedragen kandidatuur om de Einstein Telescope naar onze regio te halen. 

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 42 miljoen, voorwaardelijk toegekend n.v.t., reservering 870 mln, Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • Afronden onderzoek naar de geschiktheid van de bodem (2024).  
  • Vastleggen procedure voor de locatiekeuze via de Board of Governmental Representatives (BGR).  
  • Opstellen en indienen bidbook (2025).  
  • Als de grensregio van Zuid-Limburg de definitieve locatie is van de Einstein Telescope, start de bouw naar verwachting in 2028. 

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Juist omdat dit zeer fundamenteel onderzoek betreft, kan er veel verdienvermogen voor de lange termijn gerealiseerd worden. Voor de bouw van het observatorium moeten technologieën ontwikkeld worden die in eerste instantie specifiek voor het observatorium zijn, waaronder vacuümtechnologie, coatings voor de spiegels, cryogene technologie en lasers. Het ontwikkelen van bredere toepassing van deze doorbraaktechnologieën is het doel van de indirecte validatiestrategie.  
  • Kennisvergaring over de werking en oorsprong van het universum.  
  • Boost van de kenniseconomie in Zuid-Nederland. 

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website Einstein Telescope.