Nieuwe Warmte Nu

De bebouwde omgeving in Nederland moet in 2050 volledig klimaatneutraal zijn. Dit betekent onder andere dat alle woningen, gebouwen en kassen in de glastuinbouw van het aardgas af moeten en moeten worden aangesloten op een alternatief voor aardgas.  Nieuwe Warmte Nu (NWN) wil de warmtetransitie in Nederland versnellen. Door de versnelde aanleg van grootschalige duurzame collectieve warmtesystemen gebeurt dit tegen lagere maatschappelijke kosten. Door schaalvoordelen en innovaties dalen de kosten in de hele keten.

Waaraan werkt het project?

Nieuwe Warmte Nu werkt vanuit 12 vliegwielprojecten om duurzame collectieve warmtesystemen te realiseren. Dit zijn warmtesystemen met groot opschalingspotentieel: ze zijn te kopiëren op andere plekken. Naast deze vliegwielprojecten, vinden ook  een zestal innovaties rond technisch vernieuwende warmtesystemen plaats, zoals hoge(re) temperatuur seizoensopslag van warmte.

Wat is het budget?

Zakje met geld Financiering toegekend 200 miljoen. Voorwaardelijk toegekend n.v.t.. Reservering n.v.t. Bedragen in miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

Nieuwe Warmte Nu wil de volgende resultaten bereiken:

  • 26.000 huizen en gebouwen en ruim 800 hectare glastuinbouw in Nederland van het aardgas af. 
  • 1,5 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen (kunnen) aardgasvrij worden verwarmd, waarvan ongeveer de helft zal zijn aangesloten zijn op een duurzaam collectief warmtesysteem. 
  • De glastuinbouwsector zal in 2040 klimaatneutraal zijn door aansluiting op warmtenetten, waarvan de helft van de ambitie al te realiseren rond 2030.
  • De 6 (technische) innovaties ontwikkelen zich naar TRL 8-9 (Technological Readiness Level) in uiterlijk 2027. 

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • De bbp-effecten ontstaan door productiviteitsverbeteringen en substitutie-effecten ten opzichte van een situatie zonder NWN. De productiviteitsverbeteringen bestaan uit een kostendaling over de hele keten van winning van duurzame warmte, de infrastructuur van de warmtenetten en aansluiting in de woningen en kassen. De kosten dalen door leereffecten op basis van ervaring die in de projecten wordt opgedaan en de toepassing van innovaties en schaalvoordelen.
  • De maatschappelijke impact bestaat onder andere uit een reductie van emissies (waaronder van CO2), de verlaging van de kosten in de warmteketen, minder noodzaak voor verzwaringen van het elektriciteitsnet, en een soepeler transitieproces.

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van Nieuwe Warmte Nu.