PharmaNL
Geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in onze samenleving. Het is daarom van belang om de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen van de eerste fase tot de daadwerkelijke productie zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.
PharmaNL wil een blijvende impuls geven aan de volledige Nederlandse waardeketen van geneesmiddelenontwikkeling door het opzetten of upgraden van een geavanceerde infrastructuur voor gedeeld gebruik door betrokkenen uit de farmaceutische sector. Deze partijen bestaan onder andere uit Nederlandse farmaceutische hubs, start-ups, scale-ups, midden- en kleinbedrijven (mkb), grote ondernemingen, farma-georiënteerde universiteiten, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen.
Waaraan werkt het project?
PharmaNL helpt om essentiële randvoorwaarden in te vullen voor succesvolle medicijninnovaties. Het project doet dat via 2 landelijk gecoördineerde actielijnen:
- Via de eerste actielijn zal PharmaNL een state-of-the-future gedeelde R&D-infrastructuur tot stand brengen. Ambitieuze en veelbelovende farmaceutische startups, scale-ups en academische onderzoeksgroepen kunnen hiervan gebruikmaken. PharmaNL richt zich daarbij specifiek op het realiseren van de hoogwaardige en innovatieve infrastructuurvoorzieningen die essentieel zijn voor innovatieve farmaceutische product- en productietechnologieontwikkelingen op terreinen waarop Nederland een sterke uitgangspositie heeft. De vereiste R&D-voorzieningen en -diensten zijn hiervoor nog niet beschikbaar en zullen ook niet via de reguliere marktwerking tot stand komen.
- Via de tweede actielijn wil PharmaNL een samenhangend, versterkt, hybride farmaceutisch opleidingsaanbod creëren. Dit draagt bij aan Life Long Learning en heeft een internationale uitstraling en aantrekkingskracht. Het gaat hierbij om flexibele post-mbo, -hbo en -academische opleidingen. Er is meer en beter menselijk kapitaal nodig op de Nederlandse markt voor de farmaceutische sector. Daar zal PharmaNL een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat doet het project door vraagsturing te combineren met hoogwaardige, moderne onderwijsconcepten.
Wat is het budget?
Wat zijn de beoogde resultaten van het project?
- Meer dan 5.000 personen hebben een PharmaNL-opleiding gevolgd.
- Meer dan 50 actoren uit de farmaceutische waardeketen neemt actief deel aan één of meer PharmaNL programmalijnen.
- Meer dan 100 farmaceutische innovatieprojecten maakt gebruik van een infrastructuurvoorziening gefinancierd door PharmaNL .
Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?
- Economische meerwaarde gecreëerd door medicijninnovaties te faciliteren en versnellen, waardoor medicijnen sneller op de markt komen.
- Het verbeteren van het investerings- en innovatieklimaat voor bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling in Nederland.
- Het opleiden van voldoende gekwalificeerd personeel voor de Nederlandse farmaceutische waardeketen.
- Een versterking van het farmaceutische opleidingsaanbod met internationale uitstraling en aantrekkingskracht. Hierdoor behoudt men talent in Nederland.
Overzicht van het project
Waar vindt u actuele informatie over het project?
Actuele informatie over het project is te vinden op de website van PharmaNL.