PhotonDelta

Fotonica is het gebruik van fotonen (licht) om informatie over te dragen. Fotonische chips, ook wel photonic integrated circuits (PICs) genoemd, integreren fotonische functies in microchips. Dankzij fotonische chips wordt het mogelijk om kleinere, snellere en energiezuinige apparaten te bouwen. Dit maakt eerdere diagnostiek van ziekten, veilige zelfrijdende voertuigen en een efficiëntere voedselproductie mogelijk. PhotonDelta richt zich op de uitbreiding van de productie van fotonische chips, het aantrekken en opleiden van talent en het creëren van nieuwe markten. Het doel is om Nederland hét epicentrum maken voor de volgende generatie halfgeleiders, met honderden bedrijven en klanten over de hele wereld.

Waaraan werkt het project?

Het PhotonDelta-ecosysteem ontwerpt, ontwikkelt en produceert innovatieve oplossingen. Het toepassen van fotonische chips kan producten kleiner, goedkoper, duurzamer maken en de betrouwbaarheid verhogen. Ook maken ze radicale nieuwe innovaties mogelijk in sectoren als gezondheidszorg, mobiliteit, datacommunicatie, agrifood en quantumcomputing.

Wat is het budget?

Zakje met geld financiering toegekend 320,4 miljoen, voorwaardelijk toegekend 97,7 mln, reservering 236mln, Bedragen in Miljoenen euro's

Wat zijn de beoogde resultaten van het project?

  • 80 nieuwe applicaties, gemaakt in laboratoria, die klaar zijn om te commercialiseren. 
  • 200 start-ups (inclusief spin-offs, spin-puts, scale-ups en bedrijven die naar Nederland. Verhuizen) om samen te werken met het ecosysteem (nieuwe mkb’s). 
  • 600 nieuwe talenten (mbo, hbo, wo, PhD’s, Summerschool). 
  • 400 aangevraagde patenten. 
  • 600 miljoen private investeringen.

Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?

  • Door innovaties in de geïntegreerde fotonica die nieuwe toepassingen mogelijk maken, ontstaan markten die er nu nog niet zijn. Productie van onder andere geïntegreerde fotonische chips helpt bij het realiseren van een structureel BBP-effect.
  • Het project ontwikkelt een sleuteltechnologie die innovaties in verscheidene toepassingen en sectoren mogelijk zal maken. Het gaat zorgen voor apparaten en componenten die sneller, goedkoper, krachtiger en energiezuiniger zijn in sectoren zoals de gezondheidszorg, mobiliteit, datacommunicatie en agrifood.

Het Project PhotonDelta aan het woord

In onderstaande video vertelt Eelko Brinkhoff, CEO bij Photon Delta, meer over het project:

PhotonDelta zet zich in voor de ontwikkeling van de fotonische chipindustrie in Nederland. Dat doen we door te investeren, internationaliseren, het aantrekken van het juiste talent en innovatieprogramma’s. Het Nationaal Groeifonds geeft een enorme impuls aan de ontwikkeling van deze jonge en innovatieve industrie. Fotonische chips hebben unieke eigenschappen en werken met licht. Ze bieden in het transporteren van data een fors hogere snelheid en een hogere datacapaciteit. Ze hebben veel lager energieverbruik en ze kunnen meerdere functies herbergen op de chip waardoor je de chips ook kleiner en compacter kan maken. Dat zie je weer in toepassingen in het data en telecom, in de medische technologie, in de agri-tech en de automotive. Ik kan je éen ding zeggen: de toekomst is licht.
 

Overzicht van het project

Waar vindt u actuele informatie over het project?

Actuele informatie over het project is te vinden op de website van PhotonDelta.