Dutch Metropolitan Innovations Ecosysteem (DMI)
Dutch Metropolitan Innovations (DMI) wil een digitale koppeling aanbrengen tussen mobiliteit, ruimte en verduurzaming, waardoor zowel de beschikbare ruimte, als het mobiliteitssysteem en het energienetwerk beter benut kunnen worden en steden beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Om deze data tussen overheden, en tussen bedrijven onderling, vindbaar, bruikbaar en uitwisselbaar te maken, is een ecosysteem nodig met techniek en spelregels, waarbij duidelijk is hoe partijen met elkaar en met elkaars data omgaan. Dus duidelijke spelregels in de praktijk voor het datagebruik, de privacy, de security en het hergebruik.
Dankzij DMI kunnen bedrijven nieuwe, slimme producten en diensten ontwikkelen en deze vervolgens sneller opschalen en (inter)nationaal vermarkten.
Waaraan werkt het project?
DMI werkt aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, versnelde kennisopbouw en vertrouwde data-ontsluiting tussen deelnemende (publieke en private) partijen. Er worden activiteiten ondernomen die gericht zijn op opschaling, standaardisatie en coördinatie door en tussen gemeenten. Deelnemers kunnen producten en diensten aanbieden en van elkaar afnemen. Meerdere gemeenten maken gebruik van de ontwikkelde toepassingen, zowel in bestaande steden als in de gebiedsontwikkelingen en woningbouw.
Het DMI-ecosysteem is een samenwerking van het bedrijfsleven, kennisinstituten, gemeenten, provincies en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO). Het ecosysteem werkt onder meer aan een afsprakenstelsel, waarmee veilig en efficiënt data kan worden uitgewisseld en gebruikt.
Wat is het budget?
Wat zijn de beoogde eindresultaten van het project?
De eerste individuele toepassingen zijn operationeel bij gemeenten in 2025. Het eerste City Support Centre is operationeel in 2026.
- De innovatieve projecten en diensten ontwikkelen door naar de exploitatiefase, waarbij opschaling van ontwikkelde toepassingen vanaf 2025.
- De impact van DMI wordt onder meer gemeten op basis van het aantal aangevraagde patenten, het cumulatief aantal ontwikkelde prototypes, het aantal ontwikkelde demonstrators en het aantal spin-offs/spin-outs. Evenals het aantal nieuwe verbindingen met andere domeinen en andere (digitale) ecosystemen en data-deel initiatieven, het aantal benutte Commons relaties en het aantal transacties. Periode: 2024 tot 2028.
- De impact op kennisontwikkeling wordt onder meer gemeten op basis van het aantal publicaties (in wetenschappelijke- en vaktijdschriften), en het aantal opgeleide mensen (mbo, hbo, wo, PhD, werkenden). Periode: 2024 tot 2028.
Wat zijn de belangrijkste economische en maatschappelijke effecten voor Nederland?
- DMI levert maatschappelijke en economische meerwaarde door middel van efficiëntiewinst in het uitwisselen en opschalen van data (sneller, goedkoper en met minder faalkans), en in toepassingen en innovaties die daarvan het gevolg zijn. DMI kan zorgen voor het verlagen van kosten voor dataontsluiting en -delen.
- Daarnaast wordt er efficiëntiewinst en maatschappelijke meerwaarde geboekt op toepassingen die direct te maken hebben met verstedelijkingsvraagstukken, zoals Digital Twins as a Service en de Digitale Bouwkeet. De effecten daarvan zijn positief voor de economische vitaliteit en leefbaarheid van steden en daarmee de agglomeratiekracht en het Nederlandse vestigingsklimaat.
- DMI kan het gebruik van data en daaruit voortkomende waardecreatie vergroten. Het ontwikkelde platform en de bijbehorende innovaties, toepassingen, methodes en technologieën kunnen zelf op termijn ook (internationaal) vermarkt worden.
- Overheden kunnen de bereikbaarheid van belangrijke economische en sociale voorzieningen (werk, zorg, onderwijs en recreatie) beter managen. Daarmee kan congestie worden voorkomen of gedempt, wat leidt tot lagere transportkosten.
Het project DMI aan het woord
Lees het interview met Caspar de Jonge, programmamanager mobiliteit & transities bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en Maarten Burggraaf, wethouder stadsontwikkeling bij de gemeente Dordrecht.
“Met behulp van data kunnen we bewustere keuzes maken over hoe we de beperkte ruimte in die toch al drukke steden willen gebruiken. Dat is niet alleen goed voor de leefbaarheid van onze steden, maar ook voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid."
Overzicht van het project
Waar vindt u actuele informatie over het project?
Actuele informatie over het project is te vinden op de website van DMI-ecosysteem.