Positief besluit over toekenning vijf Nationaal Groeifondsprojecten

5 Nationaal Groeifondsprojecten hebben een aangepast projectvoorstel ingediend om een reservering of voorwaardelijke toekenning omgezet te krijgen in een (voorwaardelijke) toekenning. De adviescommissie heeft hierover positief geadviseerd. Het kabinet neemt het advies van de adviescommissie volledig over. Hierdoor wordt aan de 5 projecten in totaal € 466,2 miljoen definitief toegekend en € 51,1 miljoen voorwaardelijk toegekend. De budgettaire verwerking vindt plaats bij Miljoenennota 2025. 

Welke projecten krijgen een toekenning?

Van de volgende projecten wordt een voorwaardelijke toekenning omgezet in een definitieve toekenning, of een reservering omgezet in een (voorwaardelijke) toekenning.

Circular Plastics NL (CPNL)

Plastics zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Toch moeten er grote veranderingen plaatsvinden om de goede kwaliteiten van deze groep materialen te blijven gebruiken. CPNL wil de recycling van kunststoffen nationaal een impuls geven door huidige knelpunten weg te nemen. Het project krijgt een definitieve toekenning uit het Nationaal Groeifonds. Binnen het project worden proces- en materiaalinnovaties ontwikkeld, versneld en opgeschaald. Lees meer over Circular Plastics NL.

Nationaal Onderwijslab

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt vele kansen om het onderwijs te verrijken en toegankelijker te maken. Met de oprichting van het Nationaal OnderwijsLab Artificiële Intelligentie (NOLAI) is een eerste belangrijke stap gezet om het onderwijsveld, bedrijfsleven en wetenschappers actief te betrekken bij de ontwikkeling van intelligente educatieve technologieën. De reservering wordt deels voorwaardelijk en deels definitief toegekend. Lees meer over Nationaal Onderwijslab.

Quantum Delta NL

Quantumtechnologie is een sleuteltechnologie die radicaal nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Met het Quantum Delta NL-programma kan Nederland zich positioneren als een internationaal toonaangevend centrum voor quantumtechnologie: de Quantum Delta NL. De gereserveerde middelen voor de derde fase van het project worden nu toegekend. Lees meer over Quantum Delta NL.

Maritiem Masterplan

Het doel van het Maritiem Masterplan is om betrouwbare, concurrerende en duurzamere schepen te ontwikkelen en gebruiken in de Nederlandse maritieme sector. Het plan draagt daarmee bij aan de versnelling van de energietransitie en het versterken van de economie. Het project krijgt een definitieve toekenning. Lees meer over Maritiem Masterplan.

Het AiNed Investeringsprogramma

Met het AiNed Investeringsprogramma van de Nederlandse AI Coalitie positioneert Nederland zich blijvend in de kopgroep van AI-landen. Het programma helpt bedrijven en publieke instellingen om in AI de essentiële stappen te zetten die van groot economisch én maatschappelijk belang zijn. De voorwaardelijke toekenning wordt deels definitief toegekend. Lees meer over het AiNed Investeringsprogramma.

Jaarverslag 2023

Daarnaast heeft de adviescommissie het jaarverslag 2023 aangeboden. Het jaarverslag beschrijft de activiteiten van de commissie en de voortgang van de projecten over het jaar 2023.  De volgende onderdelen komen in het verslag aan bod: het doel van het fonds, de taken van de commissie en het portfolio-overzicht.

Meer weten?

Lees de kamerbrief, de beslisnota en het rapport.